Integratieve Kindertherapeut

Integratieve Kindertherapie

Paola Tol, is getrouwd en moeder van twee kinderen. Zij is integratieve kindertherapeut en EMDR therapeut bij Praktijk Kinderspel in Edam. Integratieve Kindertherapie is een kortdurende therapie waarbij alle vormen van psychotherapie, daar waar nodig, kunnen worden ingezet. Hierdoor staat de cliënt, het kind of jongere in dit geval, centraal. Met integratieve kindertherapie kunnen kinderen vanaf vier tot zestien jaar worden geholpen.

Veel problemen kunnen met deze vorm van therapie behandeld worden. Bijvoorbeeld faalangst, gedragsproblemen, angsten, lichamelijke klachten, piekeren, nachtmerries, traumaverwerking, verlies van dierbaren, concentratieproblemen, en omgaan met bijzondere eigenschappen, bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of hoog sensitiviteit.

Paola geeft ook trainingen (sociale weerbaarheid en voor kinderen van gescheiden ouders) en workshops/lezingen voor ouders en professionals die werken met kinderen.

 
EMDR

Alles wat er aan prikkels via de zintuigen binnenkomt, wordt in de nacht verwerkt in de REM slaap. Op het moment dat een ervaring ingrijpend is, kan het zijn dat de REM slaap niet alles kan verwerken. Dit kan leiden door klachten of gedragingen die belemmerend kunnen werken. EMDR stimuleert het natuurlijk verwerkingssysteem door bilaterale stimulatie, net zoals bij de REM slaap. Hierdoor kan de ervaring opnieuw worden opgeslagen en kunnen emoties alsnog verwerkt worden.

Aangezien de therapie vaak verbluffend snel kan werken is er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en wordt deze al decennia toegepast door psychiaters en psychologen.

EMDR is een behandelmethode die kan worden toegepast bij een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten die zijn ontstaan door vervelende ervaringen, of ingrijpende gebeurtenissen. Aangezien er bij deze techniek weinig gesproken hoeft te worden, is deze ook zeer geschikt voor kinderen die het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten.