Ayurvedisch voedingsadvies

Kies je liever voor een alternatieve manier om je voeding en levensstijl aan te passen?

Bij klachten als vermoeidheid, weinig energie, een opgeblazen gevoel, constipatie, buikpijn, winderigheid, een onregelmatige stoelgang, maagzuur, slechte eetlust of een zwaar gevoel na de maaltijd, onaangename mondgeur of een dik beslagen tong, etc. kan Ayurveda uitkomst bieden.

Ayurveda is een Indiase geneeskunde, die daar al vele generaties wordt beoefend. Ayurveda betekent letterlijk ‘De wetenschap van het Leven’. De Ayurveda benadrukt dat iedereen geboren wordt met een volstrekt individuele constitutie. Deze gesteldheid is een vast gegeven dat de persoonlijke basis vormt voor gezondheid. Door te letten op de constitutie kan het gezondheidsevenwicht hersteld worden.

Dosha's: de drie fundamentele energieën

De gesteldheid van ieder mens is gebaseerd op een bepaalde relatie van drie fundamentele en vitale energieën, ook wel 'dosha’s' genoemd. Deze staan bekend als Vata (het lucht/etherelement), Pitta (het vuurelement) en Kapha (het aarde/waterelement) en vormen de kern van de Ayurveda. Ze bepalen het vermogen voor gezondheid en de manier waarop iemand reageert op omstandigheden, situaties en mensen.

In een uitgebreide eerste intake wordt bekeken welke constitutie en welke 'dosha' je hebt. Ook wordt het huidige voedingspatroon onder de loep genomen. Naar aanleiding hiervan en een uitgebreide vragenlijst krijg je een persoonlijk advies op maat.
 

Meer specialisten: